Toy: “Ik wil stabiliteit in mijn leven, zodat mijn kinderen altijd op me kunnen terugvallen.”

Toy: “Ik wil stabiliteit in mijn leven, zodat mijn kinderen altijd op me kunnen terugvallen.”

De sfeer is goed, tijdens de Life Goals Games in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Er wordt gevoetbald, er is goede koffie, er zijn ijskoude ijsjes en er staat een kraam waar je heerlijke frieten kunt krijgen. Tijdens het sport- en beweegfestival worden allerlei sporten uitgeprobeerd: van basketbal tot wielrennen en van kickboxen tot volleybal. Een van de enthousiaste deelnemers aan de Life Goals Games is Toy, een Helmonder uit Angola. Met een stralende glimlach en een bezweet hoofd doet hij fanatiek mee aan de 3 x 3 basketbalclinic. Hij heeft het naar zijn zin: “Het is een mooi evenement. Iedereen komt hier met een doel: om te sporten. Het is leuk om met mensen te sporten, met mensen te zijn.”  

Toy is geboren in Angola, woont sinds zijn veertiende in Nederland en is inmiddels vader van vier kinderen. Hij werkt als bijrijder bij een bedrijf dat werkkleding, tapijt en badkameraccessoires verkoopt. Via een folder kwam hij in aanraking met Stichting Life Goals. Nu doet hij mee aan de MDT Set Your Life Goals, de maatschappelijke diensttijd waarin jongeren door middel van sport iets doen voor een ander, nieuwe mensen ontmoeten en tegelijkertijd hun eigen talenten ontwikkelen.  

“Ik heb altijd al gesport: basketbal, judo, een beetje fitness. Ik ben bij Life Goals gekomen om te kijken waar ik goed in ben, om me te ontwikkelen. We sporten veel en daarnaast leren we hoe we mensen kunnen begeleiden en evenementen kunnen organiseren. Ik vind het sporten en de opdrachten die we krijgen heel leuk, maar heb wel een beetje moeite om me te concentreren op het papierwerk.”  

Toy

Wel verslaafd, niet actief 
Het ging niet altijd goed met Toy. “Ik ben verslaafd, maar al vier jaar niet meer actief. Ik zeg expres dat ik wel verslaafd ben maar niet actief, omdat ik nog steeds worstel met mijn verslaving. Wel ben ik al vier jaar clean. Mijn gebruik begon onschuldig, tot ik op een dag niet meer zonder kon. In die periode had ik geen structuur. Ik werkte nog wel, maar sliep nauwelijks.” 

Door een opname in een kliniek lukte het hem om van zijn gebruik af te komen. “Om af te kicken ben ik naar een kliniek geweest, maar uiteindelijk ligt het aan jezelf. Na mijn opname was ik een jaar clean, tot ik een terugval had. Daar ben ik zelf weer uitgekomen. Je moet zelf bezig blijven, actief blijven en niet gebruiken. Een verslaving is maar voor twintig procent het middel dat je gebruikt, en voor tachtig procent geestelijk, dus je hebt hulp nodig van een coach om clean te blijven.” 

Sport zorgt voor regelmaat 
Sport helpt Toy om bezig te blijven en regelmaat te houden. “Sporten geeft een positieve kracht. Als ik sport voel ik me beter, als ik niet sport voel ik me down. Dus ook als ik moe ben van mijn werk zet ik me daar overheen en ga ik sporten.” 

“Ik heb geleerd dat je minder kans hebt om verslaafd te raken als je actief bent. Je krijgt meer energie en de tijd die je anders drugs zou gebruiken ben je nu aan het sporten. Het wordt zo steeds makkelijker om niet te gebruiken. Het begin is moeilijk, maar als je persoonlijkheid groeit wordt het makkelijker. Al blijft het oppassen: je kunt zo terugvallen. Daarom zeg ik: ik ben verslaafd, maar niet actief.” 

Toy

Mijn doel is mensen helpen 
De maatschappelijke diensttijd helpt daarbij: “Life Goals heeft me perspectief gegeven, een doel waar ik naartoe wil werken: ik vind het leuk om met jongeren en mensen met problemen te werken en wil graag helpen. Ik wil mijn verhaal delen en mensen met dezelfde problemen de weg wijzen. Iedereen kan uit een moeilijke periode komen. Het is niet makkelijk, maar als ik het kan, kunnen anderen het ook. We moeten positief blijven. Sport kan mensen daarbij helpen en verbinden.” 

Ook voor zijn eigen kinderen wil Toy een voorbeeld zijn: “Ik wil stabiliteit in mijn leven, zodat mijn kinderen altijd op me kunnen terugvallen en ik een voorbeeld voor ze kan zijn. Ik probeer mijn kinderen te begeleiden en we voeren veel gesprekken, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen. Door mijn verhaal te delen wil ik ze laten zien dat ze het zelf ook echt kunnen.” 

Meer informatie over de MDT Set Your Life Goals waar ook Toy een meedeed, vind je hier.