‘Ik kan je foto’s laten zien, je ligt in een deuk.’ Michael Riksen – doorgaans gewoon Mike – zit op het terras van de kantine van A.V.V. Sloterdijk in Amsterdam. Hij pakt zijn mobiel erbij en laat een foto zien. Een zelfgeshopte before/after. Aan de ene kant Mike van 95 kilo – ‘veel voor iemand van een meter zeventig’ – aan de andere kant Mike van nu, fit en gespierd, in aanloop naar een kickboxgevecht. Het tweede officiële gevecht in z’n leven en een kroontje op zijn ontwikkeling.
Mike sport al zijn hele leven. Vroeger voetbal op hoog amateurniveau bij AFC in Amsterdam Zuid, hij schopte het zelfs tot het Amsterdams jeugdelftal. Later een aantal jaar in militaire dienst. Altijd fit. Een mooie tijd, volgens hem, die hem vormde tot wie hij nu is. Maar ook de tijd waaraan hij trauma’s overhield, en PTSS, en uiteindelijk een verslaving.
IJzeren discipline
Nu is Mike clean. Al 23 maanden. Dat ging niet zomaar. Hij moest er z’n leven voor omgooien, vertelt hij. ‘Toen ik de kliniek uitkwam ben ik alles gaan veranderen. M’n voeding, op tijd naar bed, elke dag bewegen.’ De routines uit het leger kwamen weer terug. En hij begon met kickboxen. ‘Ik stond elke dag om zeven uur op voor zaktraining’.
Zo kon het dat hij niet alleen ‘gigantisch’ afviel, hij werd eind 2021 ook kickboxtrainer bij True Colours, een ontmoetingsplek voor (ex-)verslaafden waar onder andere met sport wordt gewerkt. Zo kwam hij ook in aanraking met Life Goals, waar hij zich opgaf voor de MDT Set Your Life Goals. Ten eerste omdat hij een betere trainer wil worden, maar op een goede tweede plek staat de verbinding met anderen. Hij ondersteunt graag mensen om hun doelen te bereiken. ‘Ik haal er echt voldoening uit. Als je thuis bent krijg je allemaal appjes met ‘lekker getraind vandaag’.’ Ook is Mike op 1 september bij de Life Goals Games – het grote sportevenement van Life Goals – om kickboxtrainingen te verzorgen en een voorbeeld te zijn voor anderen.
Huilen als een kind
Die verbinding heeft hij gemist, een hele tijd. Het leidde tot slechte keuzes, zegt Mike. Toen hij in het verleden gebruikte ging hij ‘uit verbinding’. ‘Terwijl je júist verbinding moet zoeken en hulp vragen en dat soort dingen, en delen. Delen is helen zeg ik altijd.’ Hij sprak zich nooit uit, hield alles voor zichzelf. Emoties? Die vermeed hij het liefst. Zelfs toen z’n vader twee jaar geleden overleed aan het Covid-19 virus. Drugs en alcohol en sigaretten hielpen er een handje bij, bij het vermijden. ‘Door het verdoven was ik zo afgestompt, zo gevoelloos geworden dat ik niet meer kon voelen’.
Er kan veel veranderen in twee jaar. Mike is er een levend bewijs van. Hij heeft veel geleerd de afgelopen twee jaar, tijdens therapie maar ook tijdens de MDT Set Your Life Goals, een maatschappelijke diensttijd die Life Goals heeft ontworpen. Emoties probeert-ie nu te voelen. Hij glimt wanneer hij erover vertelt. Laatst ging z’n hond dood en toen heeft-ie flink zitten huilen. ‘Als een klein kind. Het zijn gewoon gevoelens en die mogen er zijn. Nu weet ik dat je bang mag zijn, je mag boos zijn, je mag bedroefd zijn, maar je mag ook blij zijn, weet je?’
Meteen afwassen
Wat hebben het leger en Life Goals gemeen? Het gaat volgens Mike bij beiden om de groep, en om de verbinding in de groep. Uiteindelijk worden de individuen er beter van, maar dat komt door de groep. Sterker nog, leren betekent voor Mike voor een groot deel: anderen helpen. ‘Wat kan ik verbeteren om anderen beter les te geven, of om anderen te helpen? Wat ik zelf heb geleerd geef ik tijdens Life Goals meteen weer door.’
Als Mike ergens om half negen moet zijn, is hij er standaard om tien voor half. Vandaag ook weer. Hij benadrukt de discipline in zijn leven post-verslaving. Discipline die hij bij het leger al leerde en die hij nu weer terug heeft. Vroeg je bed uit, meteen afwassen als je gegeten hebt, dat soort dingen. Simpele dingen, maar als je Mike mag geloven een belangrijk onderdeel van succesvol herstel. ‘Ik vind het ook lekker om op de bank te liggen ‘s avonds, maar ik lig niet lekker als m’n afwas niet gedaan is. Dat klinkt misschien heel gek.’ Misschien wel een metafoor voor een ‘schoon’ leven.