Eslam: ‘Als ik sport voel ik me blij, dan ervaar ik vrijheid’

Eslam: ‘Als ik sport voel ik me blij, dan ervaar ik vrijheid’

Voor de 27-jarige Eslam was het Life Goals’ sportcoach Erick. Voor sommige jongeren en jongvolwassenen in de toekomst zal het Eslam zijn. Dankzij zijn deelname aan MDT Set Your Life Goals bij Klabu heeft hij nu alle tools in huis om zich verder te ontwikkelen als sportcoach. ‘Ik wil iets teruggeven. Al komt er maar één persoon naar mijn les, dan kan ik die persoon veranderen zoals ik zelf ben veranderd.’

Fotografie en verhaal door Edith Scharloo

Een nieuwe start

Wat meteen opvalt aan Eslam is zijn vastberaden blik, ontspannen houding en zachte, maar zelfverzekerde stem. Een groot contrast met vier jaar geleden, toen hij Syrië verliet om in Nederland te komen wonen. Pas toen hij via de MDT Set Your Life Goals in aanraking kwam met sport en kickboksen, is zijn kijk op het leven veranderd. ‘Voordat ik begon met kickboksen, vertrouwde ik niet in mezelf. Ik kon mensen niet in de ogen kijken. Sinds ik ben gaan kickboksen is mijn leven veranderd. Nu loop ik op straat en kijk ik mensen aan. Nu loop ik als een soldier.’

MDT Set Your Life Goals

Via de Wouter van Dyanmo kwam Eslam bij MDT Set Your Life Goals terecht. Hoewel sport nog niet in zijn DNA zat en hij er niet direct warm voor liep, was er die ene gedachte die hem over de streep trok: waarom niet? Nu, zeventien weken later, staat hij aan het einde van het traject en kijkt hij met veel waardering terug op zijn ervaringen. ‘Bij Life Goals zijn er veel kansen voor iemand die iets met sport wil doen, doordat de coaches ons laten zien welke richting we op kunnen gaan. Ik ben van sporten gaan houden, maar vond het moeilijk om les te geven. Bij Life Goals helpen ze ons hierbij. Door het organiseren van het sportevent heb ik geleerd dat we elkaar nodig hebben; samen sta je sterker. We leren elkaar te vertrouwen.’

De kick van kickboksen 

Nog voordat de vraag gesteld wordt, begint Eslam spontaan over de grote passie die hij tijdens MDT Set Your Life Goals heeft ontdekt: kickboksen. ‘Kickboksen is goed voor mijn zelfvertrouwen. Als ik sport, voel ik me blij, dan ervaar ik vrijheid. Het is een bijzondere sport; kickboksen komt van binnenuit.’ Op een gegeven moment was Eslam vijf keer per week in de sportschool te vinden. Niet alleen om te kickboksen, maar ook om zijn passie voor calisthenics te ontdekken, een sport waarbij je traint met behulp van je eigen lichaamsgewicht. ‘Voor deze sport heb je veel kracht en energie nodig. Hier moet je echt een beest voor zijn.’

De positieve rol van rolmodellen

Of het nu gaat om coaches of bekende sporters, positieve rolmodellen spelen een onmisbare rol bij het aanmoedigen van onze doelen en dromen. Voor Eslam is dit niet anders. Hij vertelt enthousiast: ‘Erick is niet alleen mijn coach maar ook mijn rolmodel. Als ik naar hem kijk, vind ik iets van mezelf terug. Hij motiveert ons met zijn eigen motivatie, die enorm hoog is. Ik respecteer mensen met zo’n hoge motivatie.’ Als voorbeeld in de ring noemt Eslam de legendarische bokser Naseem Hamed, waarbij vooral zijn techniek bewondering oproept. ‘Als hij bokste, maakte hij zijn tegenstander nerveus door te dansen en te lachen. Deze stijl wil ik ook graag leren.’

Het ontdekken van talent

Een belangrijk onderdeel van MDT Set Your Life Goals is het ontdekken van verborgen talenten, door deelnemers te matchen aan een ‘doe-plek’ waar ze actief aan de slag kunnen. Dat talent soms uit een onverwachte hoek kan komen bewijst Eslam met zijn keuze voor een vrijwilligersrol binnen het theater. ‘Toen ik naar Nederland kwam, kwam ik met heel veel dromen. Ik heb al mijn dromen uitgeprobeerd om te ontdekken wat bij me past. Ik hou van theater, ging veel naar theatervoorstellingen en heb zelf ook meegespeeld.’ Toch wil Eslam liever verder met kickboksen. ‘Theater is iets voor mij, maar ik wil toch iets anders doen. Ik kan namelijk niet zes maanden hetzelfde werk doen, dan wordt het saai voor mij. Maar sporten kan ik elke dag.’

Dromen en ambities

Poseren voor de camera lijkt Eslam moeiteloos af te gaan. Hij lijkt zich nauwelijks iets aan te trekken van de drukte in de sportschool. ‘I want to be famous,’ deelt hij vol overtuiging. En terwijl hij deze woorden uitspreekt, weerspiegelt zijn blik dat er meer schuilt achter deze wens. ‘Ik wil dat mijn familie trots op me is. In Syrië studeerde ik aan de universiteit, maar toen ik hiernaartoe kwam moest ik vanaf nul beginnen. Mijn moeder twijfelde aan het idee om sportcoach te worden; ze vond het iets voor in mijn vrije tijd. Pas toen ik haar vertelde dat dit iets voor mezelf was, iets dat ik echt wilde, begreep ze het.’